Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Oktober 2007


Biblioteker betaler sig


Omfattende svensk studie af internationale biblioteksanalyser viser, at biblioteker er en god forretning for samfundet.

Som på så mange andre kulturområder (se Søndag Aften arkiv) forsøger også aktører indenfor biblioteksverdenen at sætte tal på samfundets nytteværdi af kulturen. Svensk Biblioteksförening har gennem et omfattende studie forsøgt at samle alle de seneste års mange internationale rapporter om den økonomiske nytte af bibliotekerne. Hovedkonklusionen af studiet er, at de mange forskningsresultater alle sammen viser, at bibliotekerne giver mere tilbage til samfundet, end de koster.

Det entydige resultat af de mange undersøgelser peger på, at biblioteker er en god samfundsinvestering - også med det kritiske forbehold, at undersøgelserne som regel er bestilt af biblioteker selv eller af bibliotekernes interesseorganisationer med ønske om at påvise bibliotekernes værdi.

Studiet gennemgår i alt 36 forskellige undersøger, primært i USA og Storbritanien. De mange undersøgelser bruger vidt forskellige metoder og kan derfor ikke umiddelbart sammenlignes. Undersøgelserne omfatter såvel folke- som forsknings- og nationalbiblioteker. Bibliotekernes tilbagebetaling til samfundet er i undersøgelserne vurderet fra faktor 1 til faktor 10. Hovedparten af undersøgelserne viser en tilbagebetaling med faktor 3-4 (altså, at hver gang det offentlige investerer 1 krone i bibliotekerne, er samfundsnytten vurderet til 3-4 kr.).

Et demokratisk gode

Blandt de gennemgående resultater peges på, at bibliotekerne er gode for virksomheder, idet medarbejdernes kompetencer styrkes, at bibliotekerne er positive for befolkningens læsekyndighed, hvilket gavner den økonomiske udvikling, at bibliotekerne bidrager til at gøre byområder mere attraktive både for turister og for lokale, samt at biblioteker giver arbejdspladser.

Det svenske studie gennemgår de mange anvendte metoder til at undersøge samfundsnytten og forholder sig ganske kritisk til mange modeller. Det volder ikke besvær at måle, hvad bibliotekerne koster. Derimod er det svært at hitte ud af, hvordan man beregner tilbagebetalingen til samfundet. Der bruges især to hovedmodeller, cost-benefit og impact-analyser. Cost-benefit analyserne forsøger at sammenligne udgifterne til bibliotekerne med de direkte afledte nytteeffekter, eksempelvis ved at se på, hvad brugerne enten sparer (tid eller penge), eller hvilke alternativer brugerne ville have uden biblioteket. En mangel i cost-benefit modellen er, at man derved ikke får tal for den - ofte væsentlige - passive værdi bibliotekerne giver (viden om at man selv eller andre kan få informationer).

Impact-analyserne måler i høj grad pengestrømme. Eksempelvis at bibliotekerne køber arbejdskraft eller bøger, som videre bruges til at holde samfundshjulene i gang. Svagheden ved denne metode er dels, at det at betale penge til et rengøringsfirma i og for sig ikke er bibliotekets egentlige formål, dels at de penge, bibliotekerne bruger, sandsynligvis alligevel var indgået i samfundsomsætningen og dermed på anden vis havde haft gavnlig samfundsøkonomisk effekt.

Overfor politiske beslutningstagere har impact-analyser den fordel, at de viser nytten på nogle felter, som i forvejen har politisk bevågenhed (antal arbejdspladser eksempelvis).

Et gode for erhvervslivet

Den største skandinaviske undersøgelse blev gennemført i Norge i 2004, hvor 1.000 mennesker blev interviewet. Resultatet var, at nordmændene angav bibliotekernes værdi til at være fire gange større end udgifterne. 40% af værdien kom af de adspurgtes egen anvendelse, 20% af at man syntes, bibliotekerne havde fremtidsnytte, og næsten 40% fremhævede værdien for andre mennesker, for spredning af kultur og kundskaber, for bevaring af kulturarven og for fælles værdier som demokrati og ligestilling.

En nogenlunde tilsvarende undersøgelse i South Carolina i 2004 viste eksempelvis, at hele 82% af de adspurgte mente, at "biblioteket har definitivt givet informationer som har bidraget til økonomisk velstand", 32% mente, at "bibliotekerne har givet informationer, som har været gode for min privatøkonomi". Til de erhvervsrelaterede spørgsmål svarede 78%, at "informationer fra bibliotekerne har bidraget til virksomhedens fremgang", 74%, at "nedlæggelse af biblioteket vil være negativt for virksomheden", hvilket i høj grad hænger sammen med, at 47% mener, at "virksomheden har fået hovedparten af virksomheds- og forskningsinformationer fra biblioteket".

De mange undersøgelser giver på ingen måde de endelige svar om bibliotekernes nytte. Men de nuancerer i høj grad den almindelige statistiske vurdering af biblioteker, som hovedsageligt måles ud fra udlånstal. For de særligt interesserede indeholder det svenske studie en ganske omfattende kildehenvisning.
 

Søndag Aften 10/2007

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.